Program ubezpieczenia branży spożywczej i rolnej
Branża rolno-spożywcza to jedna z głównych gałęzi gospodarki w Polsce. Jej częściami składowymi są zarówno produkcja i przetwórstwo żywności, a także ogromny przemysł związany z zaopatrzeniem i usługami dla rolnictwa. Zmienność branży powodowana jest między innymi sytuacją gospodarczą i uwarunkowaniami politycznymi, pogodowymi i epidemiologicznymi. Jej dynamiczny rozwój powoduje, iż elementy zarządzania ryzykiem i ochrony ubezpieczeniowej powinny być na bieżąco dopasowywane do wymogów rynku.
Stając naprzeciw różnym problemom przygotowaliśmy programy ubezpieczeniowe kierowane w sposób szczególny do grup producenckich, grup zakupowych, zrzeszeń i stowarzyszeń.
Produkty ubezpieczeniowe dla branży rolno-spożywczej
Przygotowujemy programy ubezpieczeniowe dla szeroko rozumianej branży rolno-spożywczej: ubojnie, produkcja mięsa, zakłady przetwórstwa mięsa i wędlin, zakłady produkcji pasz, produkcja jaj konsumpcyjnych, jaj wylęgowych, mleczarnie, zakłady przetwórstwa warzyw i owoców.
Elementami tych programów mogą być:
- Ubezpieczenia majątkowe budynków i budowli, ubezpieczenie maszyn i urządzeń, środków obrotowych (z rozszerzeniem o ryzyka chłodnicze) oraz wyposażenia zarówno zakładów produkcyjnych, jak i ferm drobiu i trzody chlewnej.
- Ubezpieczenie zwierząt w zakresie zdarzeń losowych, chorób i padnięcia.
- Ubezpieczenie upraw od wybranych ryzyk, realizowane także z uwzględnieniem dopłat Ministerstwa Finansów.
- Ubezpieczenie zysku utraconego w związku z wystąpieniem szkody majątkowej objętej ochroną.
- Ubezpieczenie należności handlowych.
- Wycofanie produktu z rynku.
- Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej wszystkich podmiotów biorących udział w produkcji rolno – spożywczej
Jakie korzyści uzyskuje Klient decydując się na współpracę z Quantum?
- Dostęp do ogromnej wiedzy doświadczonego brokera z wieloletnim stażem w ubezpieczeniach branży rolno – spożywczej (do naszych Klientów należą czołowe marki drobiarskie, największe w Europie paszarnie, blisko tysiąc kurników i chlewni, zakłady przetwórstwa mięsnego i roślinnego).
- Po zapoznaniu się z charakterystyką producenta i analizujemy zagrożenia, by maksymalnie uszczelnić ochronę ubezpieczeniową.
- Przygotowanie zindywidualizowanych programów z uwzględnieniem kierunku produkcji.
- Wprowadzenie, za zgodą Klienta, procedur zmniejszających ryzyko powstania szkody.
- Doradztwo w procesie likwidacji szkód oraz pomoc w dochodzeniu roszczeń.